Aardappel mille-feuille

Ingrediënten
Mille feuile
- 4-6 aardappels (500g)
- 250 ml (kook)room
- 3 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- peper en zout (snufje)
- teentje knoflook (facultatief)
Vlees
Ree-haasje
Saus ree-haasje
- 1 (bloed)sinaasappel
- 1 puddinglepel mosterd
- 50 g boter
- Quantreau of Grand Marnier (sinaasappellikeur)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°.
Voorbereiden mille-feuile
- Breng de room met de kruiden tegen de kook en zet het vuur uit.
- Infuseer de room 20 minuten.
- Zeef de room en laat verder afkoelen tot minimaal lauwwarm.
- Voeg nog een theelepel herbes de Provence toe.
Voorbereiding reehaasje en saus
- Snijd de filets uit de sinaasappel en zet apart.
- Knijp het sap uit de sinaasappel (voor de saus)
Aardappelplakjes
- Schil de aardappels, snij aan de kopse kant een stukje af zodat je een vlakke kant hebt.
- Snij dunne plakken op de mandoline.
- Meng de plakjes met het roommengsel.
- Vet een bakblik met een beetje boter in zodat het bakpapier ertegenaan plakt.
- Leg bakpapier in het bakblik en vet het in met wat boter.
- Zorg dat het papier aan alle kanten een stuk uitsteekt.
- Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in het bakblik.
- Na iedere laag leg je er om-en-om de ene keer een beetje boter en de andere keer een beetje geraspte Parmezaanse kaas op.
- Maak een deksel van aluminiumfolie (een paar keer dubbelgevouwen), vouw het bakpapier dicht en leg het deksel hierop.
- Zet 1,5 uur in de oven.
- Haal uit de oven en zet de andere bakvorm hier bovenop.
- Zet hier wat gewicht op, bijvoorbeeld blikken met tomaten.
Met dit gewicht druk je de laagjes mooi aan. - Laat een uur buiten de koelkast afkoelen.
- Laat een nachtje in de koelkast opstijven (met het gewicht erop).
- Haal voorzichtig uit de vorm en snij in mooie rechthoeken.
- Verhit wat olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en bak ze goudbruin.
- Bestrooi dan met een beetje grof zeezout.
Reehaasje bakken
- Bak het vlees rondom aan in roomboter (2-3 minuten max).
- Pak het vlees in in alluminiumfolie
- Blus de pan af met de sinaasappellikeur.
- Voeg het sinaasappelsap toe.
- Kook een beetje in.
- Voeg de balsamicoazijn en de mosterd toe.
- Voeg voor het opmaken het vleessap toe dat na het rusten uit het reehaasje komt.
- Breng op smaak met peper en zout.