Aardappel mille-feuille

Ingrediënten

Mille feuile

  • 4-6 aardappels (500g)
  • 250 ml (kook)room
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • peper en zout (snufje)
  • teentje knoflook (facultatief)

Vlees

Ree-haasje

Saus ree-haasje

  • 1 (bloed)sinaasappel
  • 1 puddinglepel mosterd
  • 50 g boter
  • Quantreau of Grand Marnier (sinaasappellikeur)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°.

Voorbereiden mille-feuile

  1. Breng de room met de kruiden tegen de kook en zet het vuur uit.
  2. Infuseer de room 20 minuten.
  3. Zeef de room en laat verder afkoelen tot minimaal lauwwarm.
  4. Voeg nog een theelepel herbes de Provence toe.

Voorbereiding reehaasje en saus

  1. Snijd de filets uit de sinaasappel en zet apart.
  2. Knijp het sap uit de sinaasappel (voor de saus)

Aardappelplakjes

  1. Schil de aardappels, snij aan de kopse kant een stukje af zodat je een vlakke kant hebt.
  2. Snij dunne plakken op de mandoline.
  3. Meng de plakjes met het roommengsel.
  4. Vet een bakblik met een beetje boter in zodat het bakpapier ertegenaan plakt.
  5. Leg bakpapier in het bakblik en vet het in met wat boter.
  6. Zorg dat het papier aan alle kanten een stuk uitsteekt.
  7. Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in het bakblik.
  8. Na iedere laag leg je er om-en-om de ene keer een beetje boter en de andere keer een beetje geraspte Parmezaanse kaas op.
  9. Maak een deksel van aluminiumfolie (een paar keer dubbelgevouwen), vouw het bakpapier dicht en leg het deksel hierop.
  10. Zet 1,5 uur in de oven.
  11. Haal uit de oven en zet de andere bakvorm hier bovenop.
  12. Zet hier wat gewicht op, bijvoorbeeld blikken met tomaten.
    Met dit gewicht druk je de laagjes mooi aan.
  13. Laat een uur buiten de koelkast afkoelen.
  14. Laat een nachtje in de koelkast opstijven (met het gewicht erop).
  15. Haal voorzichtig uit de vorm en snij in mooie rechthoeken.
  16. Verhit wat olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en bak ze goudbruin.
  17. Bestrooi dan met een beetje grof zeezout.

Reehaasje bakken

  1. Bak het vlees rondom aan in roomboter (2-3 minuten max).
  2. Pak het vlees in in alluminiumfolie
  3. Blus de pan af met de sinaasappellikeur.
  4. Voeg het sinaasappelsap toe.
  5. Kook een beetje in.
  6. Voeg de balsamicoazijn en de mosterd toe.
  7. Voeg voor het opmaken het vleessap toe dat na het rusten uit het reehaasje komt.
  8. Breng op smaak met peper en zout.