Appelvlaai

Ingrediënten
- 1 kg appels
- suiker
- kaneel
- boter om in te vetten
1 vlaai
- 250 g bloem
- 65 g boter + boter voor invetten
- 1 ei
- 15 gram gist of 1/2 zakje droge gist
- ½ tl zout
- 40 gram suiker
- 100 ml melk
2 vlaaien
- 500 g bloem
- 125 g boter + boter voor invetten
- 1 ei
- 25 gram gist of 1 zakje droge gist
- 1 tl zout
- 90 gram suiker
- 200 ml melk
4 vlaaien
- 1 kg bloem
- 250 g boter + boter voor invetten
- 1 ei
- 50 g gist of 2 zakjes droge gist
- 1 tl zout
- 150 g suiker
- 250 ml melk
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200° boven en onder warmte.
Voorbereiden
- Schil de appels en snijd in partjes.
- Meng wat suiker met een mespuntje kaneelpoeder en meng door de appels.
- Warm de appels even in de magnetron (minuut op 600 watt).
- Vet de vlaaienplaat goed in.
- Meng het meel en de gist goed door elkaar.
- Voeg het zout toe langs de rand van de kom en meng opnieuw.
Als het zout bij de gist komt zal de deeg niet rijzen. - Warm de melk op in de magnetron (30 seconden op 600 Watt tot lauwwarm).
Doe de melk in een beker en zet er een plastic lepel in om overkoken te voorkomen. - Verwarm de boter in de magnetron (moet zacht maar niet vloeibaar zijn).
- Meng het ei met de suiker en voeg een beetje van de lauwwarme melk toe.
Deeg maken
- Gebruik een mixer met deeghaken of een keukenmachine om het deeg te mengen.
- Voeg achtereenvolgens aan de bloem toe en meng tussendoor:.
- boter
- eimengsel
- melk
- Haal het deeg uit de kom en meng het deeg tot een bal. Het deeg moet soepel aanvoelen.
- Plaats het deeg terug in de kom en laat een half uur rijzen. (Gebruik eventueel een oven met deegrijsstand of zet op een warme plek met een vochtige theedoek erover).
Vlaai uitrollen
- Meng na het rijzen even opnieuw en rol het deeg uit met een deegroller.
- Leg het deeg in de ingevette vlaaiplaat.
- Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
- Beleg met de appels.
- Voeg eventueel nog wat suiker toe.
- Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.