Aspergesoep

Ingrediënten
- 500 g asperge (stukken)
- 40 g bloem
- 60 g roomboter
- 80 ml kookroom of slagroom
- 1 liter water
- Kippenbouillonblok (zie verpakking voor 1 liter)
- Peper, zout en nootmuskaat
- 1/2 glas witte wijn
- rivierkreeftjes
- peterselie en of bieslook
Bereiding
Verwarm de borden voor in de oven op 60°.
Voorbereiden
- Schil de asperges
- Snijd de asperges in kleine stukken
- Zet de de asperge kopjes apart
Asperges koken
(20 minuten)
- Breng de 3/4 van de asperges aan de kook met de kookroom en een halve liter water.
- Kook 10 minuten (het mag maar net koken).
- Kook de andere helft op dezelfde manier in het de rest van het water met boillonblok, snufje suiker en theelepel boter.
- Zet het vuur uit en Laat 7 minten met deksel staan.
- Pureer de asperges die in de kookroom zijn gegaard.
roux maken
(5 minuten)
- Smelt de boter.
- Voeg de bloem toe.
- Laat 2 minuten zachtjes bakken.
Soep afmaken
(10 minuten)
- Voeg de wijn toe en roer flink door.
- Voeg beetje bij beetje het water waarin de asperges zijn gekookt toe en blijf flink roeren todat de soep gebonden is.
- Voeg als laatste de gepureerde asperges toe en roer tot een glade gebonden soep.
- Voeg de aspergekopjes en de overige aspergestukjes toe en laat samen met de soep op een laag pitje nog 5 minuten staan
Bord
- Leg in ieder bord wat rivierkreeftjes en een beetje peterselie en of bieslook.
- Voeg de soep toe en verdeel de aspergestukjes gelijkmatig over de borden.
- Werk af met een aar druppels extra vierge olie