Aspergesoep

Ingrediënten

  • 500 g asperge (stukken)
  • 40 g bloem
  • 60 g roomboter
  • 80 ml kookroom of slagroom
  • 1 liter water
  • Kippenbouillonblok (zie verpakking voor 1 liter)
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • 1/2 glas witte wijn
  • rivierkreeftjes
  • peterselie en of bieslook

Bereiding

Verwarm de borden voor in de oven op 60°.

Voorbereiden

  • Schil de asperges
  • Snijd de asperges in kleine stukken
  • Zet de de asperge kopjes apart

Asperges koken

(20 minuten)

  1. Breng de 3/4 van de asperges aan de kook met de kookroom en een halve liter water.
  2. Kook 10 minuten (het mag maar net koken).
  3. Kook de andere helft op dezelfde manier in het de rest van het water met boillonblok, snufje suiker en theelepel boter.
  4. Zet het vuur uit en Laat 7 minten met deksel staan.
  5. Pureer de asperges die in de kookroom zijn gegaard.

roux maken

(5 minuten)

  1. Smelt de boter.
  2. Voeg de bloem toe.
  3. Laat 2 minuten zachtjes bakken.

Soep afmaken

(10 minuten)

  1. Voeg de wijn toe en roer flink door.
  2. Voeg beetje bij beetje het water waarin de asperges zijn gekookt toe en blijf flink roeren todat de soep gebonden is.
  3. Voeg als laatste de gepureerde asperges toe en roer tot een glade gebonden soep.
  4. Voeg de aspergekopjes en de overige aspergestukjes toe en laat samen met de soep op een laag pitje nog 5 minuten staan

Bord

  1. Leg in ieder bord wat rivierkreeftjes en een beetje peterselie en of bieslook.
  2. Voeg de soep toe en verdeel de aspergestukjes gelijkmatig over de borden.
  3. Werk af met een aar druppels extra vierge olie