Gevulde kalkoenfilet

Ingrediënten

  • 1 kalkoenborstfilet of 2 kalkoenhaasje
  • 1 pakje roomkaas (monchou)
  • 4 zongedroogde tomaatjes (op olie)
  • 4 blaadjes salie
  • 100 g serranoham
  • Scheut (sinaasappel)balsamicoazijn
  • Scheut witte wijn
  • 1 el preiselberencompot
  • 1 potje gevogeltefond (facultatief)
  • 2 sjalotjes
  • 1 bakje bospaddenstoelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 120°

Bereiding

Voorbereiden

  1. Snijd de kalkoen overlangs open.

Kaasmengsel

  1. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
  2. Hak de salie fijn.
  3. Meng de roomkaas, de zongedroogde tomaatjes en de salie.
  4. Verdeel het kaasmengsel tussen het opengesneden kalkoen.
  5. Wikkel de ham eromheen en gebruik een keukentouw om alles vast te zetten.

Bakken

  1. Gebruik een ovenvaste (gietijzeren) pan en bak de kalkoen rondom bruin.
  2. Gaar het vlees 45 tot 60 minuten
    (bij gebruik van kalkoenhaas 15 tot 20 minuten).
  3. Maak ondertussen de saus.

Saus

  1. Fruit een sjalotje.
  2. Bak de paddenstoelen.
  3. Haal het paddenstoelenmengsel eruit en zet weg voor later.
  4. Blus af met witte wijn en een scheutje (sinaasappel)balsamicoazijn.
  5. Bij gebruik van gewone balsamicoazijn voeg je nog een puddinglepel honing toe.
  6. Voeg naar smaak fond, peper en zout, preiselbeeren of een andere chutney toe.
  7. Roer ook het overgebleven kaasmengsel erdoor.

Afmaken

  1. Als het vlees gaar is, haal je het uit de oven.
  2. Haal het vlees uit de pan, voeg de saus toe aan het braadvocht en plaats het vlees terug in de pan.
  3. Laat het vlees nog 10 à 15 minuten rusten.
  4. Verwijder het touw en snijd het vlees in plakken.
  5. Roer tenslotte de paddenstoelen door het kaasmengsel.
  6. Verwarm de saus met de paddenstoelen nog even op en leg het vlees in de saus.