Gevulde kalkoenfilet

Ingrediënten
- 1 kalkoenborstfilet of 2 kalkoenhaasje
- 1 pakje roomkaas (monchou)
- 4 zongedroogde tomaatjes (op olie)
- 4 blaadjes salie
- 100 g serranoham
- Scheut (sinaasappel)balsamicoazijn
- Scheut witte wijn
- 1 el preiselberencompot
- 1 potje gevogeltefond (facultatief)
- 2 sjalotjes
- 1 bakje bospaddenstoelen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 120°
Bereiding
Voorbereiden
- Snijd de kalkoen overlangs open.
Kaasmengsel
- Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
- Hak de salie fijn.
- Meng de roomkaas, de zongedroogde tomaatjes en de salie.
- Verdeel het kaasmengsel tussen het opengesneden kalkoen.
- Wikkel de ham eromheen en gebruik een keukentouw om alles vast te zetten.
Bakken
- Gebruik een ovenvaste (gietijzeren) pan en bak de kalkoen rondom bruin.
- Gaar het vlees 45 tot 60 minuten
(bij gebruik van kalkoenhaas 15 tot 20 minuten). - Maak ondertussen de saus.
Saus
- Fruit een sjalotje.
- Bak de paddenstoelen.
- Haal het paddenstoelenmengsel eruit en zet weg voor later.
- Blus af met witte wijn en een scheutje (sinaasappel)balsamicoazijn.
- Bij gebruik van gewone balsamicoazijn voeg je nog een puddinglepel honing toe.
- Voeg naar smaak fond, peper en zout, preiselbeeren of een andere chutney toe.
- Roer ook het overgebleven kaasmengsel erdoor.
Afmaken
- Als het vlees gaar is, haal je het uit de oven.
- Haal het vlees uit de pan, voeg de saus toe aan het braadvocht en plaats het vlees terug in de pan.
- Laat het vlees nog 10 à 15 minuten rusten.
- Verwijder het touw en snijd het vlees in plakken.
- Roer tenslotte de paddenstoelen door het kaasmengsel.
- Verwarm de saus met de paddenstoelen nog even op en leg het vlees in de saus.