Herfststoof met bier

Ingrediënten

Vlees

Ree-achterbout (met bot) pancetta

Saus

  • 1 kg wildzwijnpoulet
    (liefst uit de voorbout)
  • 2 dikke uien
  • paar takjes tijm
  • 3 verse laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 1 el stroop
  • 1 flesje donker bier
    Leffe bruin of wetmalle dubbel
  • 400 ml paddenstoelenfond
  • 1 bakje paddenstoelen
    (liefst mix van bunderzwam en shiitaken)
  • 2 à 3 lenteuien

Bereiding

Verwarm de oven voor op 125°.

Voorbereiding

  • Snipper de ui.
  • Scheur de laurierblaadjes in en prik er de kruidnagels in
    Je kunt ook de kruidnagels in een theezakje/thee-ei doen
  • Open de bierfles zodat do koolzuur al ontsnapt

Stoof maken

(90 minuten of langer totdat het vlees zacht is)

  • Kruid de poulet met peper, zout en een snufje paprikapoeder en zeef er wat bloem overeen.
  • Bak de poulet in meerdere porties rondom snel bruin en bewaar zolang in een kom.
  • Bak in dezelfde pan de gesnipperde uien met de geritste tijm.
  • Zodra de uien beginnen te kleuren voeg je de stroop toe en roer tot deze is opgenomen.
  • Voeg het bier toe op een heel laag vuur en verwijder eventueel het schuim.
    zo voorkom je dat de stoof bitter wordt.
  • Voeg de fond toe.
  • Doe het vlees erbij.
  • Voeg de laurierblaadjes toe.
  • Zet de pan met deksel voor ongeveer 1,5 uur in de oven of totdat het vlees zacht is.
  • Controleer tussendoor de gaarheid van het vlees.
  • Bak voor het opdienen de paddenstoelen met de lente-uien in een apart pannetje.
    Voeg wat Franse kruiden toe (Oil & Vinigar).
  • Verdeel de paddenstoelen over de herfststoof en dien op.

Maak de stoof een dag van te voren dan is hij nog lekkerder.