Kalfsbraadstuk

Ingrediënten

Saus

  • 1 sinaasappel
  • 50 ml witte wijn
  • 100 ml kalfsfond
  • 1 el roomkaas/crème fraîche
  • 1 el witte balsamico
  • 1 tl honing
  • 1 tl mosterd

Overig

  • 1 winterwortel
  • 1 selderijsteel
  • 1 halve ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°

Voorbereiden

  1. Snij de groente in grove stukken.

Vlees bereiden (15 minuten)

  1. Zorg dat het vlees overal even dik is.
  2. Bind het vlees zo nodig op.
  3. Bak het vlees rondom aan in wat olijfolie.
  4. Voeg de groente toe en bak kort mee.
  5. Haal het vlees eruit.
  6. Blus de pan af met een half glas witte wijn.
  7. Leg het vlees terug in de pan en plaats met deksel in de voorverwarmde oven.
  8. Gaar 10-15 minuten op 180°.
  9. Draai de temperatuur naar 120°.
  10. Gaar nu 1 uur en 20 minuten en draai het vlees elk half uur om.

Saus maken

  1. Pers 1 sinaasappel uit en doe in een steelpan.
  2. Kook in tot jamdikte.
  3. Voeg de azijn, de fond en de honing toe.
  4. Laat nog iets inkoken en zet weg tot het vlees gaar is.

Saus afmaken en opdienen

  1. Haal het vlees uit de pan en pak in met aluminium folie.
  2. Laat het vlees 10-15 minuten rusten.
  3. Haal de groenten uit de pan (worden niet meer gebruikt).
  4. Zeef eventueel de overgebleven jus en voeg toe aan de saus.
  5. Kook eventueel nog wat verder in.
  6. Maak de saus af met de Cointreau, mosterd en roomkaas.
  7. Snij het vlees in dunne stukjes en doe in een schaal.
  8. Giet de saus erover en dien meteen op.
Kerntemperatuur (kalfsvlees) van het dikste deel van het vlees moet minimaal 65° zijn.