Luikse ballen

Ingrediënten
- 1 kg gehakt half-om-half
- 2 eieren
- 2 sjalotten
- 1 bosje verse platte peterselie
- 1 el bruchetta kruiden
- 4 el paneermeel
- 2 el bloem
- boter of olie om te bakken
- 2 laurierblad
- 7 jeneverbessen
- 4 kruidnagels
Saus
- 2 uien, gesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 7 jeneverbessen
- 4 kruidnagels
- 4 takjes tijm
- 1 flesje wetmalle dubbel
- 2 el bruine balsamicoazijn
- 1 el witte balsamicoazijn
- 300 ml water (of fond)
- 2 el bruine suiker
- 2 el stroop
- 1 el blauwe pruimenjam
- bieslook
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°
- Snipper de sjalotten en fruit een paar minuten.
- Haal ze uit de pan, leg op een bord en laat afkoelen.
- Meng het gehakt met de eieren, afgekoelde sjalotten, bruchettakruiden, peterselie en paneermeel.
- Kneed alles goed door. Draai er met vochtige handen 24 balletjes van.
- Zeef wat bloem over de gehaktballetjes.
- Bak de balletjes op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin.
- Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.
Saus maken
- Voeg eventueel nog wat boter toe en bak de uien in dezelfde pan.
- Voeg wat bloem toe en roer goed.
- Blus af met de wijn en de azijn.
- Voeg water, stroop en de jam toe.
- Voeg eventueel wat geconcentreerde fond toe.
- Breng aan de kook, zodat de stroop smelt en de saus dikker wordt.
- Voeg de gehaktballetjes toe en gaar ongeveer 20 min op een heel laag vuur.
- Haal de balletjes eruit en houd warm.
- Dik de saus nog verder in en voeg wat mondamin in.