Luikse ballen

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt half-om-half
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten
  • 1 bosje verse platte peterselie
  • 1 el bruchetta kruiden
  • 4 el paneermeel
  • 2 el bloem
  • boter of olie om te bakken
  • 2 laurierblad
  • 7 jeneverbessen
  • 4 kruidnagels

Saus

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 7 jeneverbessen
  • 4 kruidnagels
  • 4 takjes tijm
  • 1 flesje wetmalle dubbel
  • 2 el bruine balsamicoazijn
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • 300 ml water (of fond)
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el stroop
  • 1 el blauwe pruimenjam
  • bieslook

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°
  1. Snipper de sjalotten en fruit een paar minuten.
  2. Haal ze uit de pan, leg op een bord en laat afkoelen.
  3. Meng het gehakt met de eieren, afgekoelde sjalotten, bruchettakruiden, peterselie en paneermeel.
  4. Kneed alles goed door. Draai er met vochtige handen 24 balletjes van.
  5. Zeef wat bloem over de gehaktballetjes.
  6. Bak de balletjes op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin.
  7. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord.

Saus maken

  1. Voeg eventueel nog wat boter toe en bak de uien in dezelfde pan.
  2. Voeg wat bloem toe en roer goed.
  3. Blus af met de wijn en de azijn.
  4. Voeg water, stroop en de jam toe.
  5. Voeg eventueel wat geconcentreerde fond toe.
  6. Breng aan de kook, zodat de stroop smelt en de saus dikker wordt.
  7. Voeg de gehaktballetjes toe en gaar ongeveer 20 min op een heel laag vuur.
  8. Haal de balletjes eruit en houd warm.
  9. Dik de saus nog verder in en voeg wat mondamin in.