Pruimenvlaai

Ingrediënten

  • 750-1000g pruimen (gewogen met pit)
  • 3 el suiker
  • 1 theel kaneel
  • 2 el paneermeel
  • boter om in te vetten

1 vlaai

  • 250 g bloem
  • 65 g boter + boter voor invetten
  • 1 ei
  • 15 gram gist of 1/2 zakje droge gist
  • ½ tl zout
  • 40 gram suiker
  • 100 ml melk

2 vlaaien

  • 500 g bloem
  • 125 g boter + boter voor invetten
  • 1 ei
  • 25 gram gist of 1 zakje droge gist
  • 1 tl zout
  • 90 gram suiker
  • 200 ml melk

4 vlaaien

  • 1 kg bloem
  • 250 g boter + boter voor invetten
  • 1 ei
  • 50 g gist of 2 zakjes droge gist
  • 1 tl zout
  • 150 g suiker
  • 250 ml melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200° boven en onder warmte.

Voorbereiden

  1. Snijd de pruimen doormidden.
  2. Verwijder de pit.
  3. Meng 2 eetlepels suiker met een theelepel kaneelpoeder en meng dit door de pruimen.
  4. Meng 1 eetlepel suiker met het paneermeel en voeg een mespuntje kaneelpoeder toe.
  5. Vet de vlaaienplaat goed in.
  6. Meng het meel en de gist goed door elkaar.
  7. Voeg het zout toe aan de rand van de kom en meng opnieuw.
    Als het zout bij de gist komt zal de deeg niet rijzen.
  8. Warm de melk op in de magnetron (30 seconden op 600 Watt tot lauwwarm).
    Doe de melk in een beker en zet er een plastic lepel in om overkoken te voorkomen.
  9. Verwarm de boter in de magnetron (moet zacht maar niet vloeibaar zijn).
  10. Meng het ei met de suiker en voeg een beetje van de lauwwarme melk toe.

Deeg maken

  1. Gebruik een mixer met deeghaken of een keukenmachine om het deeg te mengen.
  2. Voeg achtereenvolgens aan de bloem toe en meng tussendoor:
    • boter
    • eimengsel
    • melk
  3. Haal het deeg uit de kom en meng het deeg tot een bal. Het deeg moet soepel aanvoelen.
  4. Plaats het deeg terug in de kom en laat een half uur rijzen. (Gebruik eventueel een oven met deegrijsstand of zet op een warme plek met een vochtige theedoek erover).

Vlaai uitrollen

  1. Meng na het rijzen even opnieuw en rol het deeg uit met een deegroller.
  2. Leg het deeg in de ingevette vlaaiplaat.
  3. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  4. Verdeel het paneer-suikermengsel over de bodem.
  5. Beleg met de pruimen.
  6. Voeg eventueel nog wat suiker toe.
  7. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.