Ragoût français

Ingrediënten
- 1 kg wildpoulet
- 2 uien
- 3 kruidnagel
- 2 laurierblad
- 5 jeneverbes
- 10 el dijon mosterd
- 1 el bruine suiker
- 1 pijpkaneel
- 1 teentje knoflook
- 10 peperkorrels (kneuzen)
- 2 takjes tijm
- paar takjes platte peterselie
- 1 el stroop
- 3/4 fles rode wijn
- 200 ml rode Port Ruby
- 500 ml wildfond
- 1 scheutje cognac
- 1 scheutje madeira
- 1 scheutje frambozenazijn
Bereiding
Verwarm de oven voor op 120°.
Stoven
(90 minuten of langer totdat het vlees zacht is)
Voorbereiden
- Kneus de kruidnagels, jeneverbessen, enkele zwarte peperbollen in de vijzel.
- Doe ze in een thee-ei of een theefilterzakje.
- Bind, met wat keukentouw, een paar takjes tijm tussen twee (verse) laurierblaadjes.
- Pel en snipper de uien (niet te fijn).
- Maak de champignons schoon.
Vlees bakken
- Bak het vlees in porties aan, haal uit de pan en zet even apart in een kom.
(Gebruik een stoofpot en een braadpan voor het aanbakken van het vlees). - Bak en kleur de uien in de stoofpot op een laag vuur zodat ze karamelliseren.
- Voeg de bruine suiker toe.
- Voeg het vlees, nadat het gebakken is, toe aan de uien.
- Strooi er wat bloem overheen.
- Blus de andere braadpan af met cognac en madeira en flambeer.
- Voeg de wijn, port, frambozenazijn en fond toe.
- Giet dit bij het stoofvlees.
- Voeg tenslotte de mosterd, een kaneelstok, het kruidenbuiltje en tijm toe.
- Plaats de deksel op de pan en zet deze in de voorverwarmde oven.
- Bak de paddenstoelen en voeg deze een half uur voor het einde van de stooftijd toe.
Maak de ragout een dag van te voren dan is hij nog lekkerder.