Ragoût français

Ingrediënten

  • 1 kg wildpoulet
  • 2 uien
  • 3 kruidnagel
  • 2 laurierblad
  • 5 jeneverbes
  • 10 el dijon mosterd
  • 1 el bruine suiker
  • 1 pijpkaneel
  • 1 teentje knoflook
  • 10 peperkorrels (kneuzen)
  • 2 takjes tijm
  • paar takjes platte peterselie
  • 1 el stroop
  • 3/4 fles rode wijn
  • 200 ml rode Port Ruby
  • 500 ml wildfond
  • 1 scheutje cognac
  • 1 scheutje madeira
  • 1 scheutje frambozenazijn

Bereiding

Verwarm de oven voor op 120°.

Stoven

(90 minuten of langer totdat het vlees zacht is)

Voorbereiden

  1. Kneus de kruidnagels, jeneverbessen, enkele zwarte peperbollen in de vijzel.
  2. Doe ze in een thee-ei of een theefilterzakje.
  3. Bind, met wat keukentouw, een paar takjes tijm tussen twee (verse) laurierblaadjes.
  4. Pel en snipper de uien (niet te fijn).
  5. Maak de champignons schoon.

Vlees bakken

  1. Bak het vlees in porties aan, haal uit de pan en zet even apart in een kom.
    (Gebruik een stoofpot en een braadpan voor het aanbakken van het vlees).
  2. Bak en kleur de uien in de stoofpot op een laag vuur zodat ze karamelliseren.
  3. Voeg de bruine suiker toe.
  4. Voeg het vlees, nadat het gebakken is, toe aan de uien.
  5. Strooi er wat bloem overheen.
  6. Blus de andere braadpan af met cognac en madeira en flambeer.
  7. Voeg de wijn, port, frambozenazijn en fond toe.
  8. Giet dit bij het stoofvlees.
  9. Voeg tenslotte de mosterd, een kaneelstok, het kruidenbuiltje en tijm toe.
  10. Plaats de deksel op de pan en zet deze in de voorverwarmde oven.
  11. Bak de paddenstoelen en voeg deze een half uur voor het einde van de stooftijd toe.

Maak de ragout een dag van te voren dan is hij nog lekkerder.