ree-bitterballen

Ingrediënten
ree fond
- ree botten
- 1 vers laurierblaadje
- 1 wortel
- 1/2 prei
- 1 pot gevogelte fond
ragout
- 2 sjalotten
- bieslook/peterselie
- 250 g ree
- 125 g boter
- 100 g bloem
- 100 ml witte wijn
- 400 ml fond of bouillon
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°.
Ree fond:
(15 minuten)
- Snijd de wortel en prei in grove stukken.
- Scheur het laurierblaadje.
- Bak de groenten kort in wat olie.
- Voeg de font en de reebotten toe.
- Voeg zo nodig nog wat water toe.
- Breng tot aan de kook en laat tot net onder het kookpunt zachtjes garen (60 minuten max)
- Pluk het vlees van de botten en pluk het in kleine stukken.
Ragout maken:
(10 minuten)
- Pel en snipper de sjalotten.
- Hak de bieslook.
- Smelt de boter en fruit de sjalotten circa 2 minuten.
- Voeg in één keer de bloem al roerend toe en laat de bloem gaar worden.
- Blus af met de witte wijn.
- Schenk de bouillon erbij en roer tot een gladde dik gebonden saus.
- Laat deze 10 tot 15 minuten zachtjes koken.
- Roer het vlees en de bieslook door de saus en neem de pan van het vuur.
- Schenk de ragout uit op een met koud water omgespoelde bakplaat of ruime ovenschaal.
- Laat de ragout afkoelen en minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Vorm van de ragout bitterballen en haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en dan door het paneermeel
- Bewaar de bitterballen in de diepvries
Frituren:
- Verwarm frituurvet tot 180 graden
- Bak de bitterballen in 3 minuten goudbruin
- Voeg voor het serveren de kleingesneden peterselie toe aan de ragout.
Je kunt op dezelfde manier wildzwijn bitterballen maken, alleen langer garen.