ree-bitterballen

Ingrediënten

ree fond

  • ree botten
  • 1 vers laurierblaadje
  • 1 wortel
  • 1/2 prei
  • 1 pot gevogelte fond

ragout

  • 2 sjalotten
  • bieslook/peterselie
  • 250 g ree
  • 125 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml fond of bouillon

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°.

Ree fond:

(15 minuten)

  • Snijd de wortel en prei in grove stukken.
  • Scheur het laurierblaadje.
  • Bak de groenten kort in wat olie.
  • Voeg de font en de reebotten toe.
  • Voeg zo nodig nog wat water toe.
  • Breng tot aan de kook en laat tot net onder het kookpunt zachtjes garen (60 minuten max)
  • Pluk het vlees van de botten en pluk het in kleine stukken.

Ragout maken:

(10 minuten)

  • Pel en snipper de sjalotten.
  • Hak de bieslook.
  • Smelt de boter en fruit de sjalotten circa 2 minuten.
  • Voeg in één keer de bloem al roerend toe en laat de bloem gaar worden.
  • Blus af met de witte wijn.
  • Schenk de bouillon erbij en roer tot een gladde dik gebonden saus.
  • Laat deze 10 tot 15 minuten zachtjes koken.
  • Roer het vlees en de bieslook door de saus en neem de pan van het vuur.
  • Schenk de ragout uit op een met koud water omgespoelde bakplaat of ruime ovenschaal.
  • Laat de ragout afkoelen en minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Vorm van de ragout bitterballen en haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en dan door het paneermeel
  • Bewaar de bitterballen in de diepvries

Frituren:

  • Verwarm frituurvet tot 180 graden
  • Bak de bitterballen in 3 minuten goudbruin
  • Voeg voor het serveren de kleingesneden peterselie toe aan de ragout.

Je kunt op dezelfde manier wildzwijn bitterballen maken, alleen langer garen.