Reekogel met stroganoff saus

Ingrediënten

Vlees

Ree-kogel of platte bil

Saus

  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 bakje paddenstoelen voor risotto of kastanje champignons
  • Tijm
  • Peper en zout
  • Worcestersaus
  • Tabasco
  • 1 el crème fraich
  • 1 flinke tl paprikapoeder
  • Snufje chilipoeder
  • Vodka of cognac (in het originele recept staat vodka)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°.

Voorbereiding

  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de paprika in reepjes.
  • Snijd de paddenstoelen.

Stroganoff saus maken

(30 minuten)

  • Fruit de ui zonder te kleuren (2 minuten).
  • Fruit de paprika mee (5 minuten).
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee (ontzuren).
  • Meng nu alles onder elkaar.
  • Voeg een glas fond of bouillon toe.
  • Bak nu de paddenstoelen (alleen de stevige paddenstoelen, de rest voeg je als laatste toe).
  • Blus af met 2 el wodka en laat de alcohol verdampen.
  • Voeg toe aan de saus.
  • Zet een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.

Vlees bakken

(15 minuten)

  • Kruid de ree met zout.
  • Laat de pan goed warm worden.
  • Voeg de boter en een paar takjes tijm toe.
  • Bak nu de ree rondom goed aan.
  • Breng over in een ovenschaal en plaats 10 – 15 minuten in de voorverwarmde oven (kerntemperatuur 52)
  • Laat het vlees 10 minuten rusten.

Saus afmaken en serveren

  • Bak als laatste de zachte paddenstoelen kort in wat boter.
  • Voeg de paddenstoelen toe aan de saus en verwarm nog even voor het serveren.
  • Snijd het vlees in plakjes.
  • Doe de saus in een serveerschaal.
  • Leg het vleed op de saus en serveer.

Kerntemperatuur van het dikste deel
van het vlees moet minimaal 52° zijn voordat het vlees uit de oven kan.