Reekogel met stroganoff saus

Ingrediënten
Vlees
Ree-kogel of platte bil
Saus
- 1 ui
- 1 rode puntpaprika
- 1 el tomatenpuree
- 1 bakje paddenstoelen voor risotto of kastanje champignons
- Tijm
- Peper en zout
- Worcestersaus
- Tabasco
- 1 el crème fraich
- 1 flinke tl paprikapoeder
- Snufje chilipoeder
- Vodka of cognac (in het originele recept staat vodka)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°.
Voorbereiding
- Pel en snipper de ui.
- Snijd de paprika in reepjes.
- Snijd de paddenstoelen.
Stroganoff saus maken
(30 minuten)
- Fruit de ui zonder te kleuren (2 minuten).
- Fruit de paprika mee (5 minuten).
- Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee (ontzuren).
- Meng nu alles onder elkaar.
- Voeg een glas fond of bouillon toe.
- Bak nu de paddenstoelen (alleen de stevige paddenstoelen, de rest voeg je als laatste toe).
- Blus af met 2 el wodka en laat de alcohol verdampen.
- Voeg toe aan de saus.
- Zet een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Vlees bakken
(15 minuten)
- Kruid de ree met zout.
- Laat de pan goed warm worden.
- Voeg de boter en een paar takjes tijm toe.
- Bak nu de ree rondom goed aan.
- Breng over in een ovenschaal en plaats 10 – 15 minuten in de voorverwarmde oven (kerntemperatuur 52)
- Laat het vlees 10 minuten rusten.
Saus afmaken en serveren
- Bak als laatste de zachte paddenstoelen kort in wat boter.
- Voeg de paddenstoelen toe aan de saus en verwarm nog even voor het serveren.
- Snijd het vlees in plakjes.
- Doe de saus in een serveerschaal.
- Leg het vleed op de saus en serveer.
Kerntemperatuur van het dikste deel
van het vlees moet minimaal 52° zijn voordat het vlees uit de oven kan.