Rozijnen brood

Ingrediënten

  • 120 g roomboter
  • 500 g bloem
  • 25 g verse gist of 1 pakje gedroogde gist
  • 250 ml melk (hoeveelheid afhankelijk van het gebruikte meel)
  • 90 g suiker
  • 330 g rozijnen
  • 1 (klein) losgeklopt ei
  • 3 g zout (1 theel.)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200° boven en onder warmte

Voorbereiden

  1. Zorg dat de boter zacht is maar niet vloeibaar; bijvoorbeeld in de magnetron.
  2. Warm de melk op in de magnetron (30 seconden op 600 Watt tot lauwwarm).
    Doe de melk in een beker en zet er een plastic lepel in om overkoken te voorkomen
  3. Meng de droge gist en de bloem, goed door elkaar.
  4. Voeg het zout toe aan de rand van de kom en meng opnieuw..
  5. Klop het ei los in een kommetje en voeg de suiker toe. Voeg hieraan ook een deel van de melk toe.

Mengen

  1. Gebruik een keukenmachine of een handmixer met deeghaken en meng het meel achtereenvolgens met de boter, het eimengsel en voeg zoveel melk toe totdat een soepel deeg ontstaat.

Rijzen

  1. Zet de kom 30 minuten in een oven met deegrijsstand, niet afdekken.
    Geen deegrijsstand, dek dan de kom af met een vochtige theedoek en laat 45 minuten op een warme plaats rijzen.
  2. Bol het deeg nog een keer op en meng er de rozijnen onder.
  3. Laat het deeg nog een keer een half uur rijzen.
  4. Bol het deeg nogmaals op en leg het in de bakvorm.
  5. Laat voor een laatste keer rijzen.

Bakken

  1. Bak het deeg 25 minuten in de voorverwarmde oven.