Wildbouillon

Ingrediënten
- 1000 g wildbeenderen en karkassen
- 2 el tomatenpuree
- 1 winterwortel
- 2 grote uien
- 1 prei (witte deel)
- 2 stengels bleekselderij
- 15 g tomatenpuree
- 3 a 4 l water
- 3 kruidnagels
- 5 jeneverbes
- 3 laurierblad
- 10 gekneusde peperkorrels
- 1 takje tijm
Schuim (eventueel)
- 20 g handje gedroogde paddenstoelen (bijvoorbeeld shiitake en eekhoorntjesbrood)
- 1/2 l water
- 1 dl melk
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°.
Botten
(10 minuten)
- Doe de botten in een braadslee en bestrijk met de tomatenpuree.
- Zet in de oven en bruin in 10 minuten.
Bouillon
- Snijd de groenten in grove stukken en bak kort aan in wat olie.
- Leg de botten op de groente en voeg het koude water toe.
- Breng aan de kook en schuim af.
- Draai nu het vuur laag en laat 1 uur trekken.
- Haal na een uur de groenten eruit.
- Laat vervolgens de bouillon nog 2 uur trekken.
- Zeef de bouillon.
- Zeef nog een keer door een neteldoek of een oude theedoek.
- Je kunt de bouillon vervolgens in porties in de diepvries bewaren.
- Breng de soep op smaak met zout en/of bouillonblok of geconcentreerde fond.
Schuim (eventueel)
(50 minuten)
- Week de gedroogde paddenstoelen in heet water en laat een half uur trekken.
- Voeg de melk toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Zeef de jus en schuim vlak voor het opdienen van de soep op met een staafmixer.
- Lepel alleen het schuim op de bouillon.
Bak verschillende soorten paddenstoelen met wat Franse kruiden. Leg een lepeltje paddenstoelen in een soepbord en voeg wat platte peterselie toe. Schep aan tafel de bouillon erover.