Zuurvlees met friet

Ingrediënten
Marinade
- 1 kg rundergoulash
- 3 dikke uien
- 3 kruidnagels
- Peper
- 2 laurierblaadjes
- 3 delen azijn (bruine)
- 1 deel water
- 2 eetl bruine basterdsuiker
Voor de saus
- boter om in te bakken
- 2 eetl bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels appelstroop
- 1 tomaat
- 2 à 3 plakken ontbijtkoek
- eventueel wat bruine sausbinder (mondamin of maizena)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150°
Voorbereiden/ marineren
- Snipper de uien (niet te klein).
- Neem een grote kom.
- Voeg alle ingrediënten voor de marinade toe.
Het vlees moet net onderstaan. - Zet 12 tot 24 uur afgedekt in de koelkast.
Bereiden
- Haal het vlees uit de marinade en dep goed droog.
- Haal ook de kruiden en uien uit de marinade.
- Kruid het vlees met peper en zout.
- Bak het vlees in een stoofpot (in delen, niet te veel tegelijk in de pan) rondom bruin.
- Bak in een andere pan de uien bruin.
- Voeg in de stoofpot het vlees en de uien bij elkaar.
- Breng in de pan waarin de uien zijn gebakken de marinade aan de kook en verwijder het (eiwit)schuim totdat de marinade helder is.
- Voeg de warme marinade toe aan het vlees.
- Voeg eventueel nog een scheut rode wijn toe.
- Voeg de overige kruiden toe.
- Snijd de tomaat in 4 stukken en voeg toe.
- Voeg extra bruine suiker en stroop toe.
- Zet de pan in de oven.
Afhankelijk van de malsheid van het vlees duurt het ongeveer 45 min tot 1,5 uur voordat het vlees gaar is. Controleer dus regelmatig.
Voordat het op tafel gaat
- Haal het vlees uit de pan en doe in een kom.
- Laat het vocht inkoken tot de gewenste dikte.
- Snijd de ontbijtkoek in kleine stukjes.
- Roer de ontbijtkoeek door de saus totdat deze volledig is opgelost.
- Voeg het vlees toe aan de saus en dien op.